Belys hemmet

Ett segment som ofta glöms bort när man inreder ett hem är belysningen. Många lägger mycket tanke och planering på möbler och inredningsdetaljer, för att få dem att harmoniera och skapa en personlig och vacker inredning. Genom att addera belysning och lära sig att belysa på rätt sätt kan man komma så mycket längre. Man kan skapa en inredning som är perfekt, en inredning som harmonierar och skapar en fantastisk helhet.Lampa

Placering

Det första man måste tänka på är placeringen av belysningen i olika rum. Många köper en vacker taklampa som placeras i mitten av rummet för ge rummet en bra allmänbelysning. Kanske i kombination med en fönsterbelysning som lyser vacker ut för dem som ser på villan/lägenheten utifrån. Belysningen är så mycket mer än det. Genom att bara hänga upp en taklampa blir ljuset väldigt platt. Genom att istället ta in ett flertalet punktbelysningar, skapas en helt annan harmoni och effekt av rummet. Satsa på en punktbelysning mot en vägg som ger skuggeffekt mot väggen eller en punktbelysning över de vackra inredningsdetaljerna du ställt på skänken.

Ledljus

Många använder sig idag av led belysning istället för vanlig belysning. Led betyder Light Emitting Diode” och är en diod. Led belysning har länge livslängd än en vanlig lampa och de är betydligt bättre för miljön. En led lampa kan lysa upp till 50 gånger så länge som en vanlig glödlampa. Dessa passar perfekt för att punktbelysa olika delar av rummet, kan placeras på ganska svåråtkomliga ställen eftersom de inte blir varma samt går att få med både varmt och kallt ljus.

Infälld belysning

Att jobba med infällda belysningar i inredningen skapar stor effekt. Dessa kan placeras på ställen som man vill lysa upp lite extra så som i vitrinskåp och i garderober. Genom att fälla in belysning framhävs de vackra detaljerna man vill visa upp och ljuset sprider sig inte till andra delar i rummet som man vill ha mer dämpade. Det kan även vara snyggt att placera infälld belysning bakom gardinerna för att belysa upp mot taket bakom vilket kan bli riktigt effektfullt!

 Dimmer

En dimmer är något som bör finnas på de flesta belysningarna. Genom att montera en dimmer kan ljuset styras under dagen och förändras efter hur ljuset ute är. På taklampor är det perfekt att ha dimmer då du kan ha en mer mysbelysning till tv-kvällen för att sedan få en stark och bra belysning då du städar.Inspiration till texten är hämtad från tv4:s programserie ”Äntligen Hemma”.