tv-rumDe få som inte gillar att se på tv eller film kan hoppa över den här artikeln. Resten av oss kan punkt för punkt gå igenom hur man bäst skapar en hembio eller tv-hörna som passar de behov man kan ha.

Vad har du att arbeta med?

För det första är det viktigt att vara ärlig med sig själv när det kommer till vad man har att arbeta med. Om man bor trångt och har begränsad budget är det inte möjligt eller passande att trycka in världens största projektorduk eller hundratusenkronorshögtalare. Om du tvärtom har ett väldigt stort hus och moderna snygga möbler är det viktigt att du inte snålar för mycket, din tv eller projektorduk är precis lika mycket en inredningsdetalj som allt annat i rummet. Är du totalt besatt av film är det ett dedikerat biorum som gäller och då kan pengarna lätt dra iväg.

Projektor eller tv?

Är du mer intresserad av bildkvalitet eller bildstorlek? Det är inte ett klart val och de flesta ligger någon stans i mitten av den skalan. Har du ett mindre rum är valet gjort åt dig, för att du skall ha en bekväm tittarupplevelse skall bilden vara mindre och den bästa tv’n du har råd med blir automatiskt det bästa valet. Motsatsen gäller om du har ett stort rum med ett långt avstånd från tv till sittplats. Är du intresserad av kvalitet är en top of the line tv bästa valet. De har betydligt bättre svärta än en projektor, det betyder inte nödvändigtvis att en projektor har dålig bild, bara sämre än en bra tv.  Planerar du att se mycket på tv under dagtid kan man också hoppa över en projektor då ströljus från fönster totalt förstör en projektors bild.

Ljudet

Vid valet av ljud är det enda riktiga frågan budget, spendera så mycket du kan. Som en huvudregel kan man också säga att man bör undvika ”ljudprojektorer” som man lägger under tv’n, dessa påstår sig simulera surroundljud men lyckas aldrig bra med det.  Du får mycket bättre ljud för pengarna om du bygger ihop ett system själv och väljer de bästa högtalarna och förstärkaren du kan. Om man inte kan dra kablarna för att få placera surroundhögtalare över hela rummet så kan det fortfarande vara bättre att välja ett par riktigt bra högtalare och köra i stereo istället för att välja en ljudprojektor.