Kanske är du en av de som drar ihop ögonbrynen när du läser denna rubrik. En artikel om julpynt och det är fortfarande bara oktober? Ja måhända är det lite tidigt, men så är det om man vill hänga med.Men för att även du som inte är så nyfiken på alla de ”hetaste trenderna” så tänkte vi göra en liten variant och prata både om tidigare trender och nutida trender, häng med.Julpynt

Klassikern

Först av allt så tänkte vi ta upp ett julpynt som som är att betrakta som en riktig klassiker, det handlar om adventsstjärnan. Adventsstjärnan är en gammal tysk tradition från 1800-talet, men det dröjde tills 1940-talet innan den blev populär i Sverige.Det var under andra världskriget som grundaren till HM började masstillverka adventsstjärnor. Totalt så tillverkade man uppemot 200 000 adventsstjärnor under krigets gång och de såldes billigt. Det fina var att stjärnorna tillverkades av krigsflyktingar vilket gav jobb till många människor i en tid där nöden var stor för dessa människor. Stjärnan är tänkt att symbolisera Betlehem och den stjärna visade vägen för de vise männen till stallet där Jesusbarnet låg i sin krubba.

2014

Till julen 2014 tycks det bli framförallt två tydliga trender – Granen och Gör det själv. Att tillverka sitt julpynt själv är alltså hett i år och det ska vara egenbundna kransar, smyckade blockljus och inte minst granar i olika former – inte bara just en fullstor julgran i vardagsrummet.

Trender genom åren

Vi tog nyligen del av en artikel på DN.se där man kort sammanfattade jultrenderna från 50-talet till 00-talet. Det som tycks vara en genomgående utveckling är inte specifikt vilka prylar man använder, utan snarare att fler färger används. Julen är fortsatt förknippad med röd, men det är inte längre någon dödssynd att använda andra färger i sitt pyntande.