Många hus i Sverige läker formligen energi, detta är speciellt sant för äldre hus. Det finns en hel del man själv kan göra för att få sitt hus att bli mer energieffektivt. Här tittar vi lite snabbt på ett antal olika åtgärder.shutterstock_221537584

Fönster

Den gamla standarden på tvåglasfönster är en stor källa till värmeförlust i hemmet, det estimeras försvinna så mycket som en tredjedel av värmen genom dessa fönster. Har man fortfarande fönster som dessa kan det vara dags att byta fönster. Moderna två- och treglasfönster kan sänka värmeförbrukningen ordentligt och på så sätt spara en rejäl slant.

Belysning

Även om glödlampor blir mer och mer ovanligt i Sverige är det många som fortfarande använder dem. En LED-lampa använder dock endast en femtedel så mycket el som en glödlampa. Och medan de kostar mer än en glödlampa håller de också betydligt längre.

Vitvaror

Vitvarors energieffektivitet har förbättrats ordentligt med åren. En kyl som har 15 år eller mer på nacken kan dra upp till fem gånger så mycket el som en ny, vilket definitivt är märkbart på elräkningen i det långa loppet. Energieffektiva vitvaror är något alla bör ta sig en titt på idag.

Diskmaskin

Diskmaskinen är en vitvara men det tål ändå att påminna folk om att diska i en diskmaskin sparar både energi och vatten jämfört med att diska under rinnande vatten. Så har man inte redan en kan det vara dags att överväga ett inköp.

Dusch

I många lägenheter ingår ofta varmvatten i hyran, men bor man i hus så står man ju för denna kostnad själv, vilket är varför man skulle kunna ta och se över hur ofta och länge man egentligen duschar. Kan man till exempel duscha 5 min kortare vid varje tillfälle kan man spara så mycket som 1 100 kronor om året. Detta är räknat på att man duschar en gång om dagen, vilket det även finns anledningar att undvika.