Fasadarbeten

Har ni villa med en fasad som börjar komma upp i åren och behöver renoveras? Funderar ni kanske på att byta fasadmaterial eller tänker ni tilläggsisolera när ni ändå måste renovera fasaden? Då kan denna artikel hjälpa er en bit på vägen.När en fasad ska renoveras är det många saker man måste tänka på, både estetiska och praktiska aspekter. Kanske är det så att huset är dåligt isolerat så att en tilläggsisolering borde göras i samband med renoveringen. När ändå den gamla fasaden ska plockas ner är det en investering att göra jobbet från grunden. Att skapa en fasad som håller i många generationer framöver.

Fasadarbete

För att byta en fasad krävs det att man hyr en byggställning att sätta upp runt huset. Vare sig det är ni själva eller ett företag som ska byta fasaden krävs det att det är en rätt monterad ställning runt hela huset som är säker och trygg att arbeta på. Kolal runt i den kommun ni bor för att se vilka företag som erbjuder att sätta upp ställning.  Ett tips är också att sätta upp ett fallskydd runt hela ställningen. Genom att sätta upp ett fallskydd behöver de som arbetar på ställningen inte vara rädd att olycka på byggställningen sker.När allt de praktiska är avklarat är det upp till er som bor i huset att bestämma er för vilket material ni vill ha på er fasad. Här finns det lite olika material att välja mellan som vi tänkte berätta lite mer om.

 Träfasad

Träfasad är ett material som de flesta använder sig av till fasaden. Detta är ett levande material som går att få i många olika stilar och utföranden. Från ett gammalt klassiskt hus till en mer modern funkisvilla. Det som sätter stilen är vilken panel ni väljer samt vilken kulör ni sedan målar fasaden i. Träfasad går både att lägga stående och liggande i, några olika paneler är;

  • Lockpanel
  • Dubbelfasad panel
  • Enkelfasad panel
  • Fjällpanel
  • Stockpanel

 Puts

Putsad fasad är ett annat material som är vanligt förekommande i Sverige. Här går det också att variera utseendet mycket och det går att antingen göra hela villan i puts eller lägga in inslag med panel på vissa partier. Här kan man skapa ett klassiskt utseende med vit putsad fasad till vackert träsnidade fönster i en annan kulört som sticker ut eller att skapa en modernare villa med putsad fasad i en mer utstickande kulört.

 Mexitegel

Det sista materialet vi valt att berätta om är mexitegel. Många som här ordet tegel tänker sig villor i 50-tals stil i orangefärgat tegel, men här är valmöjligheterna betydligt större. Mexitegel går att få i olika kulörter och den färg som blivit allt mer populär de sista åren är vit. Mexitegel är relativt underhållsfritt och det följer husets rörelser i och med att det sitter fogar mellan tegelplattorna.Ett tips då ni funderar på vilken fasad ni ska välja till ert hus är att ta i offerter från olika företag för att jämföra priser både mellan olika material och även skillnad mellan olika företag som erbjuder samma fasadmaterial.Onformation till texten är hämtad från bytafasad.se.