Det finns flera sätt att förfina eller förändra inredningen i hemmet utan att du behöver byta ut alla möbler och detaljer. Och du får samtidigt chansen att pyssla lite!

Byta bara lampskärmen

Du behöver inte byta ut hela lampan för att förnya rummet lite. Du kan istället lägga lite mindre pengar och bara köpa en ny lampskärm. Vi byter inte lampor så ofta, det händer mest när vi byter bostad och märker att vår inredning inte matchar det nya hemmet. En lampskärm kan matchas med resten av möblemanget eller den nya väggfärgen. Det passar också bra att byta lampskärm inför olika högtider: röda för jul och gula för påsk.

Nytt sofföverdrag

En soffa kostar mycket, även om du köper den på IKEA. Därför blir samma soffa använd i många år, långt efter man har tröttnat på den. Ett sätt som är billigare än att byta ut den är att helt enkelt byta ut tyget. Det finns butiker på nätet som specialiserar sig på att sy upp nya överdrag till IKEA-soffor. Du får själv välja färg och material! Medan en ny soffa kanske kostar runt 25 000 kronor kan du köpa ett exklusivt överdrag för cirka 5000 kronor eller mindre.

Egna amplar

Skaffa lite hängande dekoration i rummet och återanvänd dina krukor och glasvaser som du har tröttnat på. De får genast nytt liv om de täcks med rep eller läder och hängs upp i fönstret eller i ett hörn av vardagsrummet. Amplarna är också perfekta i köket där du kan odla färska örter. Du knyter dem själv och det finns flera metoder som ger olika utseenden. Om du inte har gröna tummar kan du göra större modeller som blir hemmagjorda förvaringsmöjligheter. Nu har du någonstans att lägga barnens leksaker eller dina pysselverktyg.