Fuktskador

Bor man i hus så är en av värsta sakerna man kan tänka sig fuktskador. Och det är inte helt lätt att bli av med problemet. 

Anticimex estimerar att så mycket som vart tredje hushåll har problem med fukt eller svamp. Många hus med krypgrunder drabbas lätt av fuktskador på grund av dålig ventilation eller dålig dränering.

Det spelar heller ingen roll om huset är nytt eller gammalt. Visst är det vanligare att äldre hus drabbas av fuktskador men det kan också hända hus med bara några år på nacken. Därför är det bra att säkra sig mot fuktskador så gott det går. Nedan finns en lista på åtgärder som kan hjälpa att stoppa eller förhindra fuktskador i huset:

Badrummet

En av de största bovarna är så klart våtutrymmen. Se till att det finns vattentäta skikt i badrummet och att dessa är hela. Ett vanligt problem är felmonterade golvbrunnar och de boende glömmer helt enkelt bort att de måste rensas. Misstänker man trasiga rör eller vill spola genom rören för att rensa dem kan man kontakta Rörjouren i Stockholm som utför sådana jobb och allt som handlar om fuktskador. De går att nå dygnet runt så även akuta fel kan bli snabbt åtgärdade.

Fasaden

Utsidan på huset är insidans enda skydd mot väder och vind. Börjar man se ojämnheter och sprickor i fasaden ska dessa undersökas på en gång. Det är speciellt viktigt att hålla koll  på utsidan under regnperioder och då det är hög luftfuktighet.

Grund och källare

Fukt som sugs in i marken omringar källaren och krypgrunden. Har man inte tillräckligt med skydd under marken kommer fukten att krypa igenom. Ett av de mest avslöjande symptomen på fuktskador är mögeldoften. Tänk på att inte plantera för mycket växter runt husväggen eftersom de drar till sig fukt. Håll koll på krypgrunden och inspektera den årligen. Det går också att hitta tecken på fuktskador genom att titta på elementen. Kolla om rören är fuktiga, det kan tyda på fuktskada.

Ta hand om huset. Även om fuktskadorna går på villaförsäkringen så är man oftast tvungen att betala material och självrisk, vilket kan göra att räkningen hamnar på över 10 000 kronor ändå.

Det finns ännu mer information och tips att läsa på Anticimex hemsida.