Efter en flytt har man oftast rensat ut ganska rejält. Tanken har varit att man ska få en nystart och därmed behöver man göra sig av med allt det gamla. Inte en dålig tanke. Och mycket av skräpet hamnade säkert på återvinning, hoppas vi. Men när man väl flyttat in kan man få en känsla av att huset är lite för tomt. Det saknas känsla. Det saknas en stämpel som säger att det här är ert hem.

Köp inte allt på en gång

Låt det nya hemmet känsla får lägga sig innan du har köpt alla möbler till hemmet. Även om du älskar rosa kommer du kanske att märka att din hem inte är gjort för rosa, mer åt brunt och lila. Sådana saker behöver tid innan de märks. Därför kan det vara bra att köpa saker allteftersom. Det gör det också lättare för plånboken. Håll koll på olika reor inom inredning och du kan få tag på bra, passande möbler utan att spränga budgeten.

Belysning sätter stämningen

lightsSkenet du ger rummen kommer att avslöja vad de används till. I köket måste man ha bra belysning eftersom det är ett rum där man utför arbete. Samtidigt kan det vara mysigt att få sänka ljuset när man ska äta och ha det mysigt runt köksbordet. Då kan man ha en lågenergilampa ovanför köksbordet och lysrör i taket eller helt enkelt förlita sig på stearinljus och fönsterlampor för att få mysbelysning. Gå genom varje rum och tänk på samma sätt: vad används rummet till? Behöver jag mycket eller lite ljus eller blandat? Finns det någon inredningsdetalj som kräver eller skulle passa med en extra lampa över sig?

Hitta den röda tråden

A och O när det kommer till inredning är att ha en röd tråd. Någonting som för samman alla rum. Det kan vara en färg: grått kök hör ihop med den grå soffan i vardagsrummet och det gråvita golvet i sovrummet eller helt enkelt några enkla grå detaljer i hallen. Eller så kan man inreda utefter en specifik stil: shabby chic har varit på modet sedan en tid tillbaka. Det är inte svårt att få till denna lantliga stil som fokuserar på äldre, trämöbler som är vita och lite skamfilade. Det är en romantisering av den lantliga stilen från 1900-talets början och fram till 50-talet.

Kämpa på och efter ett tag kommer du att ha ett perfekt hem!