Härliga, vackra golv

Golvet är den del av rummet som byts och renoveras minst, mest för att det kräver mycket tid. Att byta från trä till klinker är en krånglig process som också innebär att golvsocklar måste bytas ut, trösklar ska bort och dörrar kanske måste höjas. Därför är det en god idé att inreda ett rum utefter ett nyrenoverat golv istället utefter valda tapeter. En tapet har en livslängd på några år medan golvet kanske du bara byter en gång.

Textilgolv

Förr i tiden använda man ofta heltäckningsmattor. Sedan blev de synonyma med dammansamlingar och smuts som aldrig gick bort. Idag har heltäckningsmattan tillbaka och vi ser fördelarna med att ha golvet heltäckt av tyg istället för kallt klinker eller gamla trägolv. Idag kan du till och med skapa olika uttryck på golvet genom textilplattor, det är som att lägga golvplattor på balkongen. Bitarna är 50 centimeter stora och du kan välja om du vill ha samma färg på alla delar eller skapa en effekt med olika färger. Dagens mattor är lätta att rengöra, ingen skillnad mot för att ha trägolv, och till fläckar använder du samma medel som dina övriga mattor.

Klinker

För dem som suktar efter golvvärme finns det inget golvmaterial som leder värme bättre än klinker. Det passar perfekt i sovrum, hallar och badrum där du vill ha lite varmare golv. Med rätt inredning kan klinker också bli en fin detalj i övriga rum. Ett köksgolv i klinker är mer lättstädat. Klinker är hållbart och tål hårda smällar, småbarn som tappar leksaker likaså klorna från stora husdjur. En del klinkerplattor kan dock bli hala så det gäller att köpa en platta som är matt.

Trägolv

Det mest traditionella är att lägga ett trägolv. Det är kostsamt att lägga ett massivt trägolv i större rum men idag kan du lika gärna köpa ett klickgolv i trä. De är tunnare men fullt möjlig att slipa 1-3 gånger för att fräscha upp dem genom åren. Trägolv kan lackas, fernissas, oljas, såpskuras, vaxas eller till och med målas förutsatt att du gör ett gott underarbete. Men för att byta från en behandling till en annan kan du behöva slipa om golvet vilket du helst ska kontakta proffs för.