Hemmakontoret

Home office

Det är skönt att få jobba hemifrån. Ibland kanske man inte har något val. I andra fall vill man bara ha en lugn, avskild plats där man kan betala räkningarna och skicka iväg några mejl. Om du har turen att ha ett rum en hörna över för ett arbetsrum så kan vi tipsa dig om bästa sätten att göra i ordning platsen. 

Skrivbord

Hitta ett som passar rummet. Köp inte ett för stort eller för litet. Hitta ett som inte tar över hela rummet men samtidigt inte är för litet för dina ändamål. Lagom är bäst. Det får gärna vara snygg design så rummet känns välkomnade, även fast det inte är roligt alla gånger att behöva sitta på kontoret. Tänk också på hur du placerar det i rummet. Om du kan, ställ det vid ett fönster så du får naturligt ljus och en utsikt när du tar en paus. Därtill gäller det att ha en skön kontorsstol. Tänker du spendera mycket tid framför skrivbordet är det ännu viktigare att du sitter bekvämt och klarar av de långa passen utan att ryggen eller nacken börjar klaga.

Förvaring

Många av oss arbetar mycket med papper när det kommer till kontorsarbete. Vi har inte blivit helt digitaliserade ännu och gillar tryggheten att regler och kontrakt står i tryckt text, inte bara ligger i mejlprogrammet. För att inte rummet ska bli överfullt av pappershöger gäller det att organisera sig från dag ett. Ett bra hjälpmedel är såklart pärmar för arkivering, men även hurtsar kan vara lösningen. I dem kan du även lägga ner pennor, saxar och liknande som lätt kan göra skrivbordet rörigt om de får ligga framme. Det kan även vara bra med någon form av bokhylla till just pärmar och arbetsmanualer. Har man inte så många kan man ta tillfället i akt och dekorera lite. Ställ upp en radio som några blommor så känns det plötsligt mycket trevligare. Bokhyllan kan därmed vara lite både och. Är det ett mindre rum finns det även stegliknande konstruktioner som inte tar lika mycket  plats men uppfyller samma funktion.

Avskildhet

En av de viktigaste sakerna med ett hemmakontor är att det ska vara avskiljt från resten av huset, och de boende i huset. Ska man sitta och koncentrera sig på räkningar eller jobb behöver man lugn och ro. Man ska inte sätta upp kontoret bredvid barnrummet eller göra en liten hörna i vardagsrummet. Det kommer bara bli distraherande när resten av familjen ser på film och du måste arbeta. Ett hemmakontor behöver inte vara stort men det ska kännas fridfullt där. Håller därför ordning på sakerna så det inte känns stökigt och stressigt. Se till att få bra ljus och mjuk inredning.