Inredning, möbler och hus kommer alla i olika prisklasser. De flesta väljer möbler och liknande utefter sin smak och budget. Men det pågår ständigt en diskussion i huvudet om man ska satsa bara på kvalité eller hålla sig till billig kvantitet och få ut mer inredning för pengarna. Egentligen borde man ha lite av varje och blanda det dyra med det billiga för att fylla hemmet. 

 

Värdet av kvalité

Kvalité känns synonymt med dyrt och visst är det sant till en viss grad. Man får tänka att det som ska köpas för kvaliténs skull borde vara saker som man inte tänker byta ut alltför ofta. Det kan vara en god investering att köpa en dyrare soffa till vardagsrummet. Man kan få en bra garanti till dyrare möbler och stoppningen är helt klart bättre än i soffan från IKEA. När man köper en kvalitétssoffa vet man att den håller i många år utan att stoppningen sjunker ner eller att tyget nöts ut. Det är också lättare att få tillbaka en del av pengarna när det är dags att sälja den.Kvalitétsbutiker såsom Walfrid Svenssons Möbler, som bland annat varit Kunglig hovleverantör, satsar främst på kvalité när det gäller alla deras möbler. Hos dem och liknande butiker finns möblerna även i mindre upplaga. Det är därmed lättare att få en möbel eller inredningsdetalj som nästan ingen annan har.

Allt behöver inte vara dyrt

Mindre viktiga saker kan man hellre köpa billigare. Det spelar inte så stor roll om en byrå som ska stå i klädkammaren håller i tio eller fyrtio år. Småbord och byråer används inte lika flitigt som ett matbord eller en soffa och därför kan man gå ned i prisklass och fortfarande ha en hållbar möbel. När man är trött på möbeln kan man antingen slänga den eller försöka måla om den. Att göra om en möbel kan ge den nytt liv och blir det inte bra så har man inte förstört en dyr byrå. På StyleRoom kan man söka efter omgjorda möbler och låta sig inspireras. Man kan även leta på internet efter guider för hur man gör saker som att åldra trä för att få nya möbler att se mer antika ut.

Spendera mindre på detaljerna

Inredningsdetaljer kan även få kosta mindre. Även om man gillar en billigare butiks lamputbud  just nu, kommer ens personliga smak att förändras och efter några år är man redo att byta ut den. Bättre att införskaffa bra glödlampor än jättedyra lampor. Ljuslyktor, blomkrukor, speglar och klockor är vackra inredningssaker som skapar en atmosfären i rummen. Dock kommer de inte att användas så mycket, alltså de kommer inte att hanteras eller vidröras dagligen. Och dessa saker är också lättare att byta ut än en säng eller matsalsgrupp. Av den anledningen kommer de att bytas ut oftare. Då kan det kännas skönt att inte göra sig av med en klocka värt tretusen som man bara haft på väggen i fyra-fem år. Sen kan man med större frihet byta ut mindre föremål utan att det påverkar inredningsstilen i samma utsträckning som bytet av en soffa eller en säng, då du troligen måste hitta en ny i samma stil, eller fundera på att ändra rummet mer än bara med en enda möbel.

Kvalité tillsammans med kvantitet

Blanda hellre det dyra med det billiga. Köper man bara dyrt kommer man antingen behöva låna pengar eller köpa möbler i flera år framöver för att fulla upp ens bostad. Köper man å andra sidan bara billigt kommer man behöva köpa nytt oftare eftersom dessa möbler slits ned mycket lättare, och i slutändan kanske man faktiskt hade tjänat på att köpa något lite dyrare, men mer hållbart.