Det är alltid bra att söka efter miljövänliga alternativ. Vi är redan bra på att källsortera, köpa miljövänlig mat och köra elbilar. Har du funderat på hur din inredning kan bli mer miljövänlig? Det betyder inte att du behöver ge upp din stil eller byta ut allt du har. Att köpa allt nytt vore inte speciellt miljövänligt. Men när det är dags att byta ut något, är det bra att ha dessa saker i åtanke. 

Köp hållbara saker

Köp inte saker som du vet bara håller i några år. En billig soffa kanske känns bäst för plånboken, men är den billig för att den har en hållbarhet på 5 år? Om du sparar pengar lite längre, köper en soffa av bättre kvalité, så håller den plötsligt i  25 år och går att sälja begagnad om du tröttnar på den om 15 år.

Mattor är oftast är dyr vara men det är också för att de slits hårt och måste vara hållbara. Även de av sämre kvalité har ganska höga prislappar. När du köper en matta ska du alltid gå efter kvalité. Exempelvis sägs handknutna Kelim-mattor hålla i 100 år om man sköter dem rätt. Du kan köpa vintagevarianter istället för helt nya, ålder ger en Kelim-matta bara mer karaktär och en historia.

Laga istället för slänga

När något går sönder i hemmet är vår första reaktion att slänga och byta ut den. Prova först att laga det. I vissa delar av världen är det en konstform som gör föremålet vackrare och mer intressant. I Japan finns en metod som kallas kintsugi där man använder guld för att laga trasigt porslin. Skålen eller vasen blir bara desto finare och avslöjar att den har en historia.

Om den inte går att bruka som förut kanske du kan göra om den till något annat. En trasig studsmatta kan förvandlas till en fantastisk gungbädd som du fäster i altantaket eller mellan två träd. Genom att återbruka och behålla även våra trasiga delar, är vi miljövänliga.