Har du införskaffat ett renoveringsobjekt? Vad kul! Förbered dig på mycket mer jobb än du trodde men oj, vad roligt du kommer att ha det! När man får välja utseende redan från grunden och veta att allt jobb är tack vare ens disciplin och grundarbete… då får man känna äkta stolthet!

Golv

Golven i äldre hus är ofta slitna. Har man trägolv kan det ha bildats glipor eller så får man stickor i fötterna. Har snackar vi mycket jobb för att få ordning på det. Ett alternativ är att lägga över golvet med nyköpt klickgolv. Det är enkelt att lägga och att underhålla. Vill man behålla den gamla känslan i huset kan man anlita ett företag som kommer och slipar golvet. I Stockholm finns exempelvis Älvsjö Golvslipning. De slipar golvet fint och stickfritt och du behöver bara öppna dörren och släppa in arbetarna. Med tanke på allt annat jobb som finns i ett äldre hus kanske det är skönt att någon annan tar hand om golven. Bor man någonstans där de inte finns en firma för golvslipning brukar man kunna hyra en golvslip och göra jobbet själv. Om du väljer det alternativet, börja i ett rum där utseendet på golvet inte spelar lika stor roll. Det får bli träningsrummet tills du lärt dig att hantera maskinen.

Våtrum och kök

Ännu ett ställe där man kan räkna med mycket jobb. Trots vad de flesta tror, får amatörer göra om och greja i våtrum men måste göra det utefter en viss nedskriven standard. Det finns dock en viss förvirring eftersom det finns två standarder som man ska följa och de är inte alltid helt överens. Bäst att att ringa en professionell och få ett utlåtande om man stöter på problem. BKR och GVK heter de standarder du ska följa. Även om det inte är lika noga i kök eftersom man inte handskas så mycket med vatten, kan det vara bra att läsa igenom dem även om du bara ska renovera köket.

Småfixet

Underskatta inte tiden det tar att göra småfixet. Spackling och fogning tar tid eftersom de måste få torka ordentligt innan du kan slipa eller måla över det. Målning överhuvudtaget brukar ta längre tid än man tror. Majoriteten av färgerna är inte övermålningsbar förrän efter 8-16 timmar så varje varv tar en dag. Sedan är det leveranstid på allt du beställer. Tapeter, lister och fönster kommer att ta några dagar till veckor att få hem så var beredd att renovering innebär en hel väntade.