Renovera badrummet

 

1711130-plumber (1)

Att renovera ett rum är sällan ett litet projekt, men är det något rum som betyder ordentligt med arbete så är det helt klart badrummet.

Det finns många anledningar till att renovera badrummet, vissa gör det på grund av fuktskador, andra för att de planerar att sälja huset och en del gör det bara för att de är less på sitt gamla badrum. Men oavsett anledningen är det bra att få lite tips innan man sätter igång.

Det första man kommer att göra är naturligtvis att riva ned allt man vill byta ut, oftast är detta kakel och klinker och liknande, men många byter även ut saker som skåp och tvättställ samtidigt.

Innan man monterar nya gipsskivor bör man alltid först tänka igenom dragningen av både rör och el. Detta är viktigt om man planerar på att ändra positionen av lampor och dusch och/eller badkar.

Att ändra i efterhand tar inte bara tid utan kan bli en kostsam historia då det finns vissa regler för hur man får dra el i ett badrum. Rörens placering inuti vägg och under golv blir en permanent lösning som får vänta till nästa renovering för att ändras.

Naturligtvis bör man även göra alla inköp innan man börjar med någon del av renoveringen, och det inkluderar rivningen. Är man ute efter något speciellt är det bäst att man är ute i god tid så att man antingen har det hemma innan man påbörjar renovationen eller vet att det är på väg och att man kommer att få det i tid.

Väljer man att sätta kakel och klinker kan det vara bra att veta hur man tänker utforma och inreda badrummet, inte bara de fasta interiörerna utan även med skåp och så vidare. Detta eftersom det inte är helt ovanligt att sätta olika partier för att till exempel framhäva duschen eller toaletten. Det kan ju vara dumt att planera en bård som sedan till störst del blir täckt.

Söker man inspiration för hur man ska inreda sitt badrum kan man alltid ta hjälp av sajter som Pinterest, där bilder på nästan vad som helst kan hittas.

När det kommer till priset får man vara beredd att lägga ut en rejäl slant för en totalrenovering, men för mindre projekt kommer priset såklart inte alls vara lika högt. En vanlig beräkning för ett helt nytt badrum är över 100 000 kronor, men en stor summa däri är förstås arbetet när man anlitar hantverkare. Medan saker som el måste dras av en elektriker kan en händig person göra stora delar av jobbet själv och på så sätt spara in en hel del.

Tänker du göra delar själv är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för badrumsrenovering just nu, då dom har ändrats en del genom åren. Skulle något hända efter renoveringen kanske inte försäkringen täcker skadan om badrummet är renoverat på fel sätt.