»

Renovera

Om du går i renoveringstankar och din försköning av rummet inte enbart handlar om nya kuddar eller gardiner kan det vara värt att fundera över att ta hjälp av en registrerad firma och utnyttja ROT-avdraget.

Det har blivit mer intressant att ta hjälp av en riktig byggfirma för att hjälpa till med renovering i hemmet idag. Tack vare ROT-avdraget får man staten att betala halva kostnaden för arbetet som firman utför. Skatteverket betalar även momsen på den kostnad som man får ROT-avdrag på. Här kommer ett enklare räkneexempel för att det skall vara lättare att förstå hur mycket man tjänar på att anlita en ”vit” firma istället för en ”svartjobbare”.

Om du anlitar en firma för att sätta upp tapeter och firman också skall fakturera för tapet och klister kan fakturan se ut så här:

Material (tapet,klister, mm) – 2000 kr

Arbete 3 h x 700 kr  – 2100 kr

moms – 1025 kr

Den totala kostnaden skulle i det här fallet bli 5 125 kr med moms. ROT-avdraget innebär att byggfirman i fakturan kan dra bort hälften av arbetskostnaden + moms vilket är så mycket som 1 312 kr. Den totala kostnad som kommer att stå på fakturan blir således enbart 3 813 kr. Detta är ju otroligt bra och det har gjort att byggjobbarna har fått väldigt mycket jobb de senare åren. Helt klart lönar det sig att anlita en firma att utföra jobbet och man kan känna större trygghet när man anlitar en riktig F-skattare.

Om man bestämmer sig för att utnyttja ROT-avdraget bör man vara klar på de regler som finns för det här skatteavdraget. Det gäller att man betalar nog med skatt. En pensionär som betalar förhållandevis lite skatt måste räkna på hur mycket han kan renovera för. Om skatten inte räcker till måste pengarna betalas tillbaka till staten. Man har rätt att få maximalt 50 000 kr i avdrag per person och år. Detta innebär en total arbetskostnad på 100 000 kr. För att få detta stora rotavdrag och inte riskera återbetalning måste man ha en månadslön på cirka 24 000 – 25 000 kr.