Genom att ha vackra fönster i ett hem kan hela inredningen och stilen lyftas. Fönstren har till uppgift att släppa igenom ljus för att göra hemmet ljusare och även få kontakt mellan ute och inne, att få kontakt med trädgården och utemiljön.Vi i Sverige har under vinterhalvåret betydligt mindre solljus än i många andra länder och studier har visat att solljuset spelar stor roll på vårt välbefinnande. Därför är det viktigt att välja rätt fönster och få in så mycket ljus det bara går men ändå skapa en mysig inne miljö utan insyn.

Ljusinsläpp

Mycket ljus

Vi människor mår som sagt bra av mycket solljus och vistas vi i en inne miljö utan fönster med ljusinsläpp är det lätt att vi efter ett tag inte mår bra. Vi känner oss instängda och blir låg på energi. Det som framförallt påverkas då vi inte får tillräckligt med solljus är att vi får brist på D-vitamin och brist på D-vitamin leder till ett sämre immunförsvar vilket gör oss mer mottagliga för olika sjukdomar. Vi kan tyvärr inte påverka hur mycket solljus vi får dagligen, solen går upp och ner på bestämda tider. Det vi dock kan påverka är hur mycket solljus vi väljer att släppa in i hemmet, de timmar solen faktiskt är uppe. Därför är det en bra idé om ni funderar på att byta fönster att placera dem på ett bra sätt för att ta till vara på solen och släppa in mer ljus.

Välja fönster

Det många tänker på när de väljer fönster är att de slukar mycket energi och att ett rum med många fönster kräver mer uppvärmning. Detta stämmer inte helt med dagens fönster. Idag finns det fönster med moderna energiglas vilket gör att du inte släpper ut så mycket värme vilket gör att du kan välja precis de fönster du vill och inte behöva tänka på storlek.Vid val av fönster har vi idag ett nästan obegränsat  utbud att välja mellan och det finns fönster i de flesta former och material. Vill du ha ett fönster som är nästan helt underhållsfritt är ett tips att välja ett i plast eller aluminium. Vill du istället att fönstren ska se gamla och genuina ut är trä ett bättre material. Ett tips är att kontakt olika fönsterföretag och se vilket utbud de har. Ta gärna in offerter från flera företag för att jämföra mellan, på så sätt har du som kund också en möjlighet att pressa priserna en aning vilket gör mycket på slutsumman.

Vackert

När väl fönstren är bytta och på plats krävs det att du sköter dem och inreder på ett passande sätt för att de ska se så bra ut de bara kan. Något som gör stor skillnad är hur ofta du putsar fönstren. Med nya fönster går detta relativt snabbt och ett tips är att putsa dem minst 2 gånger per år för att de ska vara lätt att underhålla, men också för att de ska se bra ut. Många idag väljer att leja bort denna syssla och har ett företag som kommer ett par gånger per år och gör jobbet. Anlita gärna ett företag med fasta priser, det är då lättare för dig att beräkna hur mycket det kommer att kosta er per år och det är då lättare att ta ställning till om det är värt att leja bort eller ej.När du ska inreda i fönstren är ett tips att inte använda för många inredningsdetaljer. Nya fönster är vackra som de är och behöver inte så många detaljer för att se bra ut. Satsa på ett par gardiner, gärna som är placerade på väggen och inte skymmer fönstren, en lampa som lyser upp samt någon krukväxt som gör fönstret mer levande.