I de flesta hemmen är det vardagsrummet som är det centrala rummet, så om något rum är värt att lägga ned lite mer tid på att inreda är det nog detta.451253-new-home-sofa

Soffans plats

Tillsammans med sängen är nog soffan den största möbeln i hemmet. På grund av storleken är det viktigt att tänka på hur soffan är placerad i vardagsrummet. Man brukar säga att ett tumregel för soffans placering är att den ska välkomna en när man kommer in i rummet, det vill säga att det ska inte stå med ryggen mot ingången till rummet. Tyvärr är det inte alla som har möjlighet till detta, vad man då brukar rekommendera är att man ställer ett avlastningsbord mot soffans rygg så man bemöts av något mer välkomnande.

Fånga blicken

Varje rum behöver något som omedelbart fångar intresset, detta kan vara något så enkelt som en vacker utsikt till trädgården, en eldstad eller en stor tavla. Vardagsrummet behöver detta precis som alla andra rum, och tack vare att soffan ofta tar upp en stor del av en vägg har man ofta möjligheten att sätta upp en vacker iögonfallande tavla ovanför den.

Mattans roll

Ett härligt vardagsrum behöver en härlig matta, men det är viktigt att man tänker noga på hur man planerar att använda vardagsrummet. En matta kan skapa en mysig ton i rummet om man är ute efter det, men kan även fungera som en avgränsare mellan olika delar i ett större vardagsrum. Färgen är också mycket viktigt att matcha med den övriga inredningen då den inte bör vara det första som ögat dras till.

Balans i allt

Att ha balans i ett rum är något man borde sträva efter och vardagsrummet är inget undantag. Har man ett större rum kan det vara en bra idé att även ha en liten sitthörna i en annan del av rummet, detta skapar mer balans än om det inte finns några andra sittplatser i vardagsrummet annat än soffan. Har man en taklampa som inte sitter centralt i rummet bör man balansera ljuset med att ha en större golvlampa i den del som får minst ljus.